Author Topic: NHD-0420D3Z-NSW-BBW-V3 not responding to I2C  (Read 3268 times)

m3atwad

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
    • View Profile
NHD-0420D3Z-NSW-BBW-V3 not responding to I2C
« on: October 16, 2014, 03:56:18 PM »
Hello,

I'm using the LCD listed in the title.  I have installed a 0R jumper for R1 and can't seem to get this LCD to acknowledge (I"m getting a NACK) when I send 0x50 over the I2C port.  The LCD is powered with 5.0V and the I2C signals (SCL/SDA) are 3.3V.  I wouldn't think this would require a 5V I2C signal.  I've gone through data sheet multiple times and checked all of my connections.  If I attach an MSP430 microcontroller on the same bus as a slave with a different address it responds no problem.  I then change  the addres to 0x50 and nothing.  I've even let it run for a while and implemented large delays.  I haven't gotten to any commands yet I'm just stuck on getting the LCD to acknowledge it's address byte.  I'm not sure where to go here.  I've also tried shifting the address to the left one in case the data sheet meant the "address" as in the top 7 bits are supposed to be 0x50 and the R/W bit is 0 yielding 0xA0 being the first byte you sent for both address and R/W.  Nothing from that either.

On the scope I'm seeing this:

Start Condition | 0 | 1 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | NACK

This part is brand new from digikey and I haven't issued any commands to it so far.  It does look like it powers up correctly.  Screen looks good and bright.  Nice blue background etc...

Thanks,
Rob

Michael_L

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 356
  • Karma: 33
    • View Profile
Re: NHD-0420D3Z-NSW-BBW-V3 not responding to I2C
« Reply #1 on: October 17, 2014, 08:16:41 AM »
I'm assuming you are running your I2C clock at 100kHz?  Can you please try slowing it to around 50kHz and try again?

m3atwad

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: NHD-0420D3Z-NSW-BBW-V3 not responding to I2C
« Reply #2 on: October 20, 2014, 05:20:15 PM »
I'm actually unable to do that.  It is a custom built IP core hard coded to 100k and would be too much to modify and re-integrate into the embedded processor system in our FPGA.  The data sheet for this device says it supports 100k data rates.  I'm going to be force to go to serial.  This will require me to add a transceiver to support the 5V TTL signal, but will be better than the IP Core/HDL/C changes required to support a change in our data rate.

Hopefully the serial side works.  Is there a problem with running this device at full I2C speeds? 

Michael_L

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 356
  • Karma: 33
    • View Profile
Re: NHD-0420D3Z-NSW-BBW-V3 not responding to I2C
« Reply #3 on: October 21, 2014, 07:49:29 AM »
Yes, unfortunately there is an issue with the I2C bus running at the max 100kHz speed.  It works up to ~60kHz currently; we are working on a firmware update to resolve this.  However, all other modes do work correctly, so you should be able to use the serial interface without issue.

m3atwad

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: NHD-0420D3Z-NSW-BBW-V3 not responding to I2C
« Reply #4 on: October 21, 2014, 09:51:55 AM »
Ok well thats fine.  I'll switch over to that.  I'm surprised that 100k gives you problems since I figured you'd just be using the pic's I2C controller which would be set to 100k.  I guess it's on the other side of the pic that interfaces with the LCD's processor.  Oh well, thanks for the help!  I appreciate the response!

 

RS232 PIC CCS COMPILER COMANDS FOR NHD-0420D3Z-NSW-BBW-V3 ISSUE

Started by DavidVMBoard Character LCDs

Replies: 2
Views: 483
Last post May 30, 2017, 12:58:32 PM
by DavidVM
NHD-0420D3Z-NSW-BBW-V3 i2c display and Arduino missing characters

Started by 0miker0Board Character LCDs

Replies: 0
Views: 471
Last post July 06, 2017, 11:05:59 AM
by 0miker0
NHD-0420D3Z-NSW-BBW-V3 back-light flickers

Started by rickford66Board Character LCDs

Replies: 3
Views: 3291
Last post May 06, 2015, 08:34:09 AM
by fraryb
Changing the Slave Address with NHD-0420D3Z

Started by alkBoard Character LCDs

Replies: 2
Views: 2405
Last post January 13, 2015, 01:53:20 PM
by alk
Trouble with serial interface on NHD-0420D3Z-FL-GBW-V3

Started by chughesBoard Character LCDs

Replies: 4
Views: 2725
Last post September 29, 2015, 11:16:48 AM
by Paul_B