Author Topic: Help!!-NHD-0216K3Z-FL-GBW-V3 not working  (Read 2231 times)

Jack

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
    • View Profile
Help!!-NHD-0216K3Z-FL-GBW-V3 not working
« on: April 10, 2016, 03:48:05 PM »
hello,

I have a Newhaven LCD (NHD-0216K3Z-FL-GBW-V3 ) that I can't get working.  I am using a PIC 16F84A to simply write "Hello World" to the LCD.  All that is displayed are unrecognizable characters.  My PIC program is written in Basic and is as follows:

'LCD Test
Pause 1000
Serout 1, N9600, (254, 1) 'Inverted TTL at 9600 baud
Pause 1
Serout 1, N9600, ("Hello World!")
End

The program was taken from a PIC microcontroller project book. 

R1 and R2 are open on the LCD.  I am trying to communicate serially via RS-232.  I have  wired a connection from RB1 (pin 7) of the PIC to pin 1 (P1) of the LCD. 

What am I missing?  Is there additional code that needs to be written to initialize the LCD?

Thank you!!

Paul_B

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 251
  • Karma: 16
    • View Profile
Re: Help!!-NHD-0216K3Z-FL-GBW-V3 not working
« Reply #1 on: April 11, 2016, 08:13:06 AM »
Morning Jack,

First to enter the RS‐232 mode, both R1 and R2 should be open.

Second, can you please confirm you are matching the displays BAUD rate? By default the BAUD rate is 9600, and is changeable with a command function.

Third, can you please verify that the data being sent to the display is being sent LSB or MSB?
« Last Edit: April 11, 2016, 11:34:26 AM by Paul_B »

Jack

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: Help!!-NHD-0216K3Z-FL-GBW-V3 not working
« Reply #2 on: April 25, 2016, 11:31:36 AM »
Hi Paul,

Yes, both R1 and R2 are open. 

I can't confirm that the LCD's baud rate is 9600, actually not sure how to do this. From the data sheets, it states the default is 9600 so that is why I used the "serout N9600" command in the PIC program. 

Not sure how to determine if data is being sent MSB or LSB.  Any guidance, suggestions, reference would be greatly appreciated. 

Thanks!!

 

Working on NHD‐2.4‐240320SF‐CTXL#‐FTN1, have problem in initialization

Started by sli25Board TFTs

Replies: 6
Views: 3929
Last post June 04, 2015, 09:52:25 PM
by sli25
Arduino LCD library not working with newhaven display NHD‐0420H1Z‐FL‐GWB-3V3

Started by c2hollowBoard Character LCDs

Replies: 9
Views: 9288
Last post July 10, 2014, 08:46:06 AM
by Michael_L
NHD‐1.5‐128128UGC3 some commands not working

Started by lordavonBoard OLEDs

Replies: 4
Views: 2387
Last post January 07, 2016, 10:58:36 PM
by lordavon
MOVED: working with nhd-7.0-800480ef-asxv-t with buildroot framebuffer

Started by Saurabh_BBoard Graphic LCDs

Replies: 0
Views: 123
Last post November 16, 2017, 08:14:59 AM
by Saurabh_B
working with nhd-7.0-800480ef-asxv-t with buildroot framebuffer

Started by mnylund05Board TFTs

Replies: 2
Views: 181
Last post November 17, 2017, 08:40:34 AM
by mnylund05